Wat is Qi gong?

You are here: Home / Wat is Qi gong?

Qi gong is een bewegingsleer, meer dan 5000 jaar oud en afkomstig uit China. De oorsprong ligt in het Taoïsme, Boeddhisme en de Chinese geneeskunde. Het doel is om de stroom van levensenergie (Qi) in je lichaam te verbeteren. De onderliggende gedachte is dat het hele leven bestaat uit energie: de kosmos, de aarde en ook het menselijk lichaam. Wanneer de energie goed doorstroomt, voel je je evenwichtig, gezond en vitaal. In China gaat men ervan uit dat Qi (levensenergie) kan worden beïnvloed door Gong (oefeningen, toewijding). Qi gong betekent dus het oefenen en werken met energie dat je kunt ontwikkelen door dit vaker te doen.

 

Wat zijn het voor oefeningen?

Qi gong oefeningen worden vooral staand uitgevoerd. Iedereen kan Qi gong beoefenen, ook met gezondheidsklachten. Juist dan kan een gerichte oefening je goed doen! De basis van Qi gong is snel aan te leren.

De kracht van de oefeningen zit in de herhaling. Hoe vaker je een oefening uitvoert, hoe dieper de energie doorwerkt, verfijnt en je energieniveau verbetert. De oefeningen worden langzaam, vloeiend en met aandacht uitgevoerd. Je kunt het ook ‘meditatie in beweging’ noemen. Door de combinatie van aandacht en bewegen, breng je je gedachten tot rust en bevorder je de energiedoorstroming in de lichaamsdelen die je traint.

Het werkt twee kanten op: door je lichaam te bewegen gaat de energie (weer) stromen en daarmee breng je je hoofd tot rust. Daarnaast gaat je lichaam zich dieper ontspannen wanneer je met aandacht traint.

 

Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qi gong?

Tai Chi en Qi gong zijn erg verweven met elkaar. Ze komen beiden oorspronkelijk uit China en werken allebei met Qi.  Toch zijn er verschillen. Tai Chi komt uit de Martial Arts en is vooral gericht op zelfverdediging; op het opbouwen van kracht en beheersing. De bewegingen bestaan vaak uit langere vormen die van 5 tot 20 minuten kunnen duren. Dit betekent dat het een langere tijd kan duren voordat je dit onder de knie hebt en voordat je voordeel kunt ervaren van het doorstromen van de energie.

Qi gong is niet gericht op zelfverdediging, maar puur op het laten stromen van de innerlijke energie. De oefeningen zijn ontstaan met als doel het leven zo vreugdevol en gezond mogelijk te beleven. In de loop van de tijd zijn de oefeningen verfijnd en aangepast zodat zij zo effectief mogelijk zijn. Qi gong oefeningen zijn daarom eenvoudig en snel aan te leren, waardoor je snel effect voelt: meer innerlijk evenwicht en ontspanning.

 

Welk voordeel heeft het beoefenen van Qi gong?

Beter slapen, meer energie en meer rust in je hoofd, dit zijn effecten die vrijwel meteen merkbaar zijn. Daarnaast wordt het zelfgenezend vermogen van je lichaam geactiveerd, je stresslevels worden omlaag gebracht en dit werkt door in het dagelijks leven. Je kunt je ontspanningsrespons sneller ‘aanzetten’ en je denken makkelijker tot rust brengen. Je kunt het dagelijks leven beter aan.

Daarnaast werk je met de oefeningen gericht op bepaalde meridianen waardoor je een orgaan of klacht kunt beïnvloeden. Zo zijn er oefeningen voor de longmeridiaan die kunnen helpen bij hoest of verkoudheidsklachten. Een korte oefening die je dagelijks uitvoert kan al een wereld van verschil maken in hoe je je voelt!

De eenvoud en het snelle effect maakt dat Qi gong steeds populairder wordt in het westen. Daarnaast is het een voordeel dat je het makkelijk kunt integreren in je dagelijks leven, veel van de oefeningen kun je tussen je dagelijkse werkzaamheden uitvoeren.