Wat is Yoga Nidra?

You are here: Home / Wat is Yoga Nidra?

Onze Yoga Nidra lessen zijn beschikbaar onder de Videotheek.

 

Yoga Nidra is een helende, liggende vorm van meditatie die je via de verschillende slaapfases (hersengolf-fases) in een diepe staat van ontspanning kan brengen. Waarbij je ’s nachts in slaap valt en er niets van merkt, blijft bij Yoga Nidra je brein actief en maak je de diverse slaapfases bewust mee. Het doel van Yoga Nidra is tweeledig en kan voor ieder verschillen. Enerzijds brengt het een diepe ontspanning die je lichaam op allerlei vlakken herstelt, voedt en verzorgt. Anderzijds is het een meditatie methode die je voor spirituele doeleinden kunt gebruiken.

Wat betekent Yoga Nidra?

Yoga betekent “vereniging, eenheid” en Nidra betekent slaap. ’s Avonds als je in slaap valt ga je door iedere hersengolf fase: beta, alpha, theta en delta, om dan zomaar, onbewust, diep in slaap te vallen zonder dat je het merkt. Dat betekent “Nidra”. Als je daar “Yoga” aan toevoegt, dan gebruiken we het biologische proces van slaap, maar we blijven wakker en alert om bewust een andere relatie met onze gedachten, emoties, stress en angsten te bewerkstelligen. Tegelijkertijd kunnen we door deze bewuste staat van ontspanning ook creatieve ingevingen of oplossingen krijgen, of meer toegang tot onze intuïtie.

Hoe werkt Yoga Nidra?

In Yoga Nidra gaan we dieper dan onze geest om veranderingen in onze belevingswereld, en daarmee in de chemische balans van ons lichaam, te bewerkstelligen. Denken creëert meer denken. I AM Yoga Nidra (Integrative Amrit Method of Yoga Nidra) gebruikt hiervoor verschillende lichaams-, adem- en bewustzijnstechnieken in een begeleide, gestructureerde meditatie. We maken de sprongen van de beta fase (waar we in het dagelijks leven het meest in functioneren), naar alpha, naar diepe alpha, teta en delta. Diepgaande heling is mogelijk in de delta hersengolf fase. Dit is de fase waar je lichaam zich kan herstellen en waar het stress hormoon cortisol verdwijnt. Hier ervaren we ruimte tussen onze gedachten. Ruimte die er trouwens altijd is, maar die het meeste van de tijd wordt opgeslokt door onze meningen, oordelen, ideeën hoe iets zou moeten zijn. Vanuit delta vallen we nog dieper, in de staat van “Turiya”. Dit is een staat van bewuste gedachteloosheid. In die leegte van “niets” zijn we los van verleden en toekomst, en rusten we in het nu. Het nu is een oneindig veld van mogelijkheden die we vaak niet zien door de programma’s die continue in onze gedachten draaien: “ja maar, dat kan ik niet, durf ik niet, wat zullen anderen dan wel niet denken, dat heb ik nooit zo gedaan of geleerd…”. In de staat van turiya ben je meer open om intenties of affirmaties te ontvangen. Je brengt als het ware dat krachtige gevoel van innerlijke vrede, van “niets”, terug in je dagelijks leven. In de ruimtes tussen je gedachten in je wakkere staat kun je dan jouw automatische gedachten- en/of gewoontepatronen doorbreken en een andere draai aan je leven geven. Eerst misschien met kleine stapjes. Maar je plant de zaadjes van verandering, en graad bij graad maak je andere keuzes tot bepaalde personen of situaties je niet meer triggeren als voorheen.

Hoe vaak zou je Yoga Nidra moeten doen?

Het advies is om dagelijks, of tenminste vijf keer per week, 20 – 45 minuten aan Yoga Nidra te doen. Het effect na het beoefenen van 45 minuten van Yoga Nidra kan aanvoelen als 3 uur gewone slaap vanwege het feit dat de delta hersengolf fase bereikt wordt. In onze cultuur van drukte, doen en stress is het namelijk niet vanzelfsprekend dat we deze fase bereiken in onze nachtelijke slaap. Daardoor kan het zijn dat we ‘s ochtends niet verfrist en herstelt wakker worden. Yoga Nidra helpt om deze balans te herstellen, om ’s avonds makkelijker in slaap te vallen en ‘s nachts in slaap te blijven. Yoga Nidra beoefen je bij voorkeur in Savasana.

Waar is Yoga Nidra goed voor

Tijdens de Yoga Nidra komen er allerlei positieve stoffen vrij zoals GABA, melatonine, serotonine, dopamine, oxytocine en endorphine, en vermindert de afgifte van cortisol (het stresshormoon) drastisch. Dit is bewezen in verschillende wetenschappelijke studies, o.a. op Harvard. Yoga Nidra heeft daarom ook een positief effect op bijvoorbeeld slapeloosheid, diabetes, stress, angsten, spanning in de spieren, verslaving, depressie/burn-out en hoge bloeddruk.

Waarom Yoga Nidra

Hoewel je alleen maar de stem van de docente hoeft te volgen en je lichaam de rest doet, gebeurt er ongelofelijk veel op dit diepe niveau van ontspanning. Je ego, dat zich vasthoudt aan je verleden en je toekomst, raakt op de achtergrond. In die staat van “geen-ego”, werken je beide hersenhelften als een geheel in plaats van los van elkaar. Je kunt je dan zelfs één voelen met het universum. Je gevoel van “ik” verdwijnt. In deze fase van de Yoga Nidra zetten we een Sankalpa, oftewel een intentie, zonder het interne gebabbel van al je gedachten die het er al dan niet mee eens zijn. De Sankalpa kan op die manier een positief effect hebben in je dagelijks leven. Na de sessie voel je een intense tevredenheid die helemaal uit jezelf komt. Na iedere Yoga Nidra sessie brengen we een stukje van die eenheid en heelheid die we hebben ervaren, terug in ons dagelijks leven. We krijgen een andere relatie met onze gedachten en emoties. We hebben ervaren dat we niet onze gedachten en emoties, noch ons lichaam zijn, maar dat we ons lichaam, gedachten, emoties en situaties ervaren.

Wanneer is een goed moment om Yoga Nidra te beoefenen?

Yoga Nidra kun je op ieder moment van de dag beoefenen, wanneer het jou uitkomt. Er zijn wel een aantal bijzondere tijdstippen die we hierbij uitlichten.

 ’s Ochtends bij het ontwaken:

Als je ‘ochtends wakker wordt en direct in de stress schiet bij het denken aan de taken die voor je liggen, kan het heel behulpzaam zijn om Yoga Nidra vlak na het ontwaken te beoefenen. Het helpt je om de dag meer in balans te beginnen, tezamen met een intentie voor die dag. Jouw eigen intentie zal je door de dag heen helpen kalmer te kunnen reageren op de prikkels die op je af komen.

Tijdens de lunchpauze (of bijvoorbeeld het middagslaapje van je kind):

Een geweldig tijdstip om op te laden voor de rest van de dag of om slaap in te halen die je in de nacht gemist hebt. Gun jezelf dit rustmoment!

In de namiddag:

Yoga Nidra kan een uitstekend middel zijn om de dag van je af te zetten en je vrije avond ontspannen te beginnen. In de namiddag kan Yoga Nidra ook helpen om cravings de baas te blijven. De specifieke hormonen die vrijkomen tijdens het beoefenen zorgen ervoor dat je intern in balans komt, zonder een externe stimulans (zoals zoet of zout eten, alcohol, maar ook “verslavende” bezigheden zoals shoppen, gamen, televisie of extreem sporten) nodig te hebben.

Voor het slapen gaan:

Veel mensen vinden het heerlijk om met een Yoga Nidra in slaap te vallen. Hierbij een kleine kanttekening; bij een ander deel van beoefenaars zorgt het juist voor een energiek effect op dit late tijdstip en ben je weer uren fit en alert. Dit is een tijdstip waarbij je kunt uit proberen wat het effect hiervan is op jouw lichaam.

Wat doet Yoga Nidra met je?

Yoga Nidra brengt je in een diepe staat van ontspanning omdat je de meditatie liggend beoefent. Dit brengt een groot verschil ten opzichte van zittende meditaties waarin veel mensen ongemak ervaren en het mediteren vrij gauw opgeven. Hier laat je helemaal los. Niet een beetje, zoals met een film, een avondje sporten of een terrasje pakken. Dit zijn fijne activiteiten, maar, nog steeds bezigheden. In Yoga Nidra laat je het doen volledig los om alleen maar te zijn. Met als effect dat je deze vredige innerlijke staat van zijn leert mee te nemen naar je dagelijks leven. Je krijgt een andere relatie ten opzichte van je lichaam, je gedachten, je emoties en je ervaringen, omdat je keer op keer hebt ervaren dat je zoveel meer bent dan dat. Ook kan je nachtrust zich herstellen door een en verbeterde afgifte van het hormoon melatonine. En met een diepgaande intentie kun je een andere draai aan je automatische patronen geven. Het Amrit Yoga Instituut zegt daarom ook wel: Yoga Nidra is de Kunst van Transformerende Slaap.

Wat als je in slaap valt tijdens de Yoga Nidra?

Het kan zijn dat je lichaam zo moe is of gebrek aan slaap heeft gehad dat je standaard in slaap valt tijdens het beoefenen. Geef toe aan de behoefte van jouw lichaam. Na een tijdje, als je Yoga Nidra vaker beoefent, zul je merken dat je wakker en alert kunt blijven. Vertrouw erop dat jouw lichaam doet wat het nodig heeft. De Yoga Nidra heeft nog steeds veel effect ook als je in slaap valt. Mocht je het gevoel hebben in slaap te zijn gevallen, maar kun je makkelijk terugkomen als de docent dit aangeeft, dan ben je toch ergens nog alert genoeg. Feitelijk ben je dan niet in slaap gevallen. Pas als je wakker wordt ruim nadat de les voorbij is, dan heb je echt geslapen.

Wil jij echte ontspanning ervaren en je lichaam weer opladen? Boek dan je online Yoga Nidra les in de Videoheek.