Yoga Nidra

You are here: Home / Yoga Nidra

 

Onze Yoga Nidra lessen zijn beschikbaar onder de Videotheek.

Yoga Nidra betekent slaap van de yogi. Het is een helende, liggende vorm van meditatie die je via de verschillende slaapfases (hersengolf-fases) in een diepe staat van ontspanning (Theta/Delta) brengt. Het brein blijft hierbij actief. Het beoefenen van 45 minuten van Yoga Nidra staat gelijk aan 2 a 3 uur gewone slaap. Hiervoor worden verschillende lichaams-, adem- en bewustzijnstechnieken in een begeleide, gestructureerde meditatie gebruikt.

Staat van “geen-ego”

Hoewel je alleen maar de stem van de docente hoeft te volgen en je lichaam de rest doet, gebeurt er ongelofelijk veel op dit diepe niveau van ontspanning. Je ego, dat zich vasthoudt aan je verleden en je toekomst, raakt op de achtergrond. In die staat van “geen-ego”, werken je beide hersenhelften als een geheel in plaats van los van elkaar. Je kunt je dan zelfs een voelen met het universum. Je gevoel van “ik” verdwijnt. Dat is ook wat het woord Yoga betekent, “eenheid” of “verenigen”.

Sankalpa

Hier zetten we een Sankalpa, oftewel een vastberaden intentie, zonder het interne gebabbel van al je gedachten die het er al dan niet mee eens zijn. De Sankalpa kan op die manier een positief effect hebben in je dagelijks leven. Daarnaast komen er allerlei positieve stoffen vrij zoals GABA, melatonine, serotonine, dopamine, oxytocine en endorphine, en vermindert de afgifte van cortisol (het stresshormoon) drastisch. Dit is bewezen in verschillende wetenschappelijke studies, o.a. op Harvard.

Yoga Nidra de Kunst van Transformerende Slaap

Yoga Nidra heeft daarom ook een positief effect op bijvoorbeeld slapeloosheid, stress, angsten, spanning in de spieren, depressie/burn-out en hoge bloeddruk. Na de sessie voel je een intense tevredenheid die helemaal uit jezelf komt. Na iedere Yoga Nidra sessie brengen we een stukje van die eenheid en heelheid die we hebben ervaren, terug in ons dagelijks leven. Yoga Nidra wordt ook wel de Kunst van Transformerende Slaap genoemd.

Wil jij kennis maken met de Kunst van Transformerende Slaap? Boek dan een online Yoga Nidra les in de Videotheek!